Google εναντίον «Μεγάλου Αδελφού»

Μήλον της έριδας, οι βάσεις δεδομένων

Το νομικό της επιτελείο έχει επιστρατεύσει η Google, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το «μακρύ χέρι» της αμερικανικής Δικαιοσύνης που ζητά επιμόνως να εισχωρήσει στις βάσεις δεδομένων της. Προτάσσοντας ως αφορμή το «ξεπάγωμα» ενός νόμου του 1998 για την προστασία των παιδιών από online πορνογραφικό υλικό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έστειλε κλήτευση στην Google ζητώντας την παράδοση αρχείων σχετικά με το τι αναζητούν οι χρήστες κατά τις επισκέψεις τους στο διαδίκτυο. Η εταιρεία όμως έχει σοβαρές αντιρρήσεις και δηλώνει απροθυμία να υποχωρήσει. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, ναι μεν δεν πρόκειται για μία υπόθεση παραβίασης στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς δεν ζητείται κάτι τέτοιο, όμως μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ανασφάλεια στους χρήστες, ενώ το εύρος των δεδομένων θα μπορούσε να αποκαλύψει εμπορικά μυστικά στους ανταγωνιστές της εταιρείας. Οι οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, από την πλευρά τους ανησυχούν ότι ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» και κάνουν λόγο για έμμεση αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα των χρηστών.

Το «κουτί της Πανδώρας»

Αφορμή για την αντιπαράθεση υπήρξε η πρόθεση του υπουργείου να ενεργοποιήσει διάταξη περί online πορνογραφίας, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε κριθεί αντισυνταγματική, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο νόμος απαγόρευε τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο να παρέχουν εν γνώσει τους, σε ανήλικους, πρόσβαση σε άσεμνο ή πορνογραφικό υλικό.

Η Γενική Εισαγγελία για να στηρίξει τις θέσεις της στη συζήτηση του νόμου, ζήτησε από όλες τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης να της παραχωρήσουν:

-Έναν κατάλογο με τους όρους αναζήτησης που εισήγαγαν οι χρήστες κατά τη διάρκεια μίας μεμονωμένης εβδομάδας (χωρίς όμως να διευκρινίζεται πουθενά η ακριβής χρονικής περίοδος)
– Ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικές διευθύνσεις τυχαία επιλεγμένες από τις κατηγορίες που διαθέτουν.

Οι υπόλοιπες εταιρείες συναίνεσαν.

Για παράδειγμα, η Yahoo είπε πως είχε ήδη ικανοποιήσει παρόμοιο αίτημα των αμερικανικών αρχών «σε περιορισμένη έκταση και χωρίς να διαθέσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι ταυτοποιήσιμες με πρόσωπα».

Το ίδιο και η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι ήδη συνεργάζεται στενά με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, υπεύθυνους για την εφαρμογή των νόμων και συνδράμει όποτε της ζητηθεί. «Είναι η πολιτκή μας να ανταποκρινόμαστε σε νομικά αιτήματα έγκαιρα και με κατανόηση και πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε σε ανακοίνωση της.

Η άρνηση της Google να συμμορφωθεί έκανε το Γενικό Εισαγγελέα Αλμπερτο Γκονζάλες να ζητήσει την έκδοση δικαστικής εντολής. «Δεν θέλουμε τις ταυτότητες των πολιτών, απλά κάποιο υλικό σχετικό με αυτό το μέσο επικοινωνίας» δηλώνει.

Την ίδια ώρα οι οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων παρακολουθούν τις εξελίξεις με εμφανώς θορυβημένες και τονίζουν πως υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κακό προηγούμενο.

«Είναι μια περίπτωση τύπου «δώσε θάρρος στο χωριάτη…», όπου υπάρχει κίνδυνος να δούμε τις μηχανές αναζήτησης να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία παρακολούθησης» δηλώνει ο Τζιμ Χαρπερ του Ινστιτούτου Κέιτο και υπεύθυνου του διαδικτυακού τόπου Privacilla.org.

Ο Κρις Τ. Χουφναγκλ από το Κέντρο Πληροφοριών για την Προστασία Ηλεκτρονικών Δεδομένων ανησυχεί ότι αν γίνει η αρχή, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ζητά ολοένα και περισσότερα.
«Εάν η Google παραδώσει στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος έψαξε για «παιδικό πορνό» ή «γυμνά παιδιά», τότε οι αρχές δεν θα ζητήσουν να μάθουν ποιος είναι;», αναρωτιέται.

Η Google προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα και δηλώνει πως θα ζητήσει την ακύρωση της δικαστικής εντολής και θα αντισταθεί σθεναρά στην υλοποίηση του αιτήματος.

Πηγή: Ert.gr

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: