Αξιόπιστο μέσο πληροφόρησης το Internet για τους νεότερους

Το 50% των Ελλήνων ως 45 ετών εμπιστεύεται για ενημέρωση το Διαδίκτυο και πιστεύει ότι αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης. Ο δείκτης αξιοπιστίας του Internet σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού που ξεπερνά το 50%, αντανακλά το «δέσιμο» και την αυξημένη εξοικείωση των νέων με το συγκεκριμένο επικοινωνιακό «εργαλείο», σε αντιστοιχία με τις τάσεις που καταγράφονται στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η αύξηση των έγκυρων και εξειδικευμένων ενημερωτικών πηγών, η ενίσχυση της κάλυψης ειδησεογραφίας από μεγάλους δικτυακούς τόπους, αλλά και η συνεχώς αναπτυσσόμενη παρουσία των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων στο Internet.
Tις τάσεις αυτές, που σημειώνονται και στην ελληνική κοινωνία, καταγραφεί και η τελευταία έρευνα της εταιρείας VPRC, που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ ΑΕ, σε πανελλήνια κλίμακα.

Ειδικότερα η έρευνα κατέδειξε ότι όσο πιο νέοι είναι οι χρήστες του Internet τόσο πιο αξιόπιστη θεωρούν την πληροφόρηση που λαμβάνουν από το Διαδίκτυο. Το ποσοστό αξιοπιστίας φθάνει στο 65,2% στην ηλικιακή ομάδα των νέων από 15-17 ετών. Το ανάλογο ποσοστό στους νέους 18-24 χρόνων ανέρχεται στο 56% και στην κατηγορία 25-34 στο 51,3%. Οσο αυξάνεται η ηλικία οι επιφυλάξεις φαίνεται να είναι πιο έντονες. Αυτό πρέπει να έχει σχέση και με τον βαθμό εξοικείωσης στη χρήση του διαδικτύου. Ετσι το ποσοστό αξιοπιστίας της πληροφόρησης από το Internet φθάνει στο 47,1% στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών, πέφτει στο 32,1% σε εκείνη των 45-54 ετών και βρίσκεται ακόμη πιο κάτω, στο 20,4%, στους πολίτες 55-64 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είχε το 2005 το 32,5% των ελληνικών νοικοκυριών. Το 2004 υπολογιστές είχε το 29,9% των νοικοκυριών. Οσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου το 15,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο λόγος που θα χρησιμοποιούσε το Internet είναι η ψυχαγωγία και τα παιχνίδια, το 14,4% η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες, το 10,8% η αναζήτηση μουσικής, το 9,5% η ενημέρωση, το 8,2% το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το 6,5% η πρόσβαση στην τηλεόραση και στα βίντεο.

Μόνο το 4,7% των ερωτηθέντων προσδιορίζει ως λόγο χρήσης του Διαδικτύου την αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες του Δημοσίου.

Περισσότερα: http://www.reporter.gr/fulltext_Gre.cfm?id=60124160811
Πηγή:Techteam.gr

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: