Η Κoμισιόν προειδοποιεί τη Microsoft για τα «πλούσια» χαρακτηριστικά του Vista

To νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν αναμένεται στην αγορά πριν από τον Ιανουάριο του 2007, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ανησυχεί για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Νίλι Κρος απέστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις νέες λειτουργίες του Vista, οι οποίες ίσως στερούν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ανταγωνιστικών πακέτων λογισμικού.

«Ανησυχούμε για την πιθανότητα ότι το λειτουργικό σύστημα Vista Nα περιλαμβάνει διάφορα στοιχείαK, τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα είτε από τη Microsoft είτε από άλλες εταιρείες» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ.

Αναφέρθηκε στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης του Vista, στο σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Δικαιωμάτων για την αντιπειρατική προστασία μουσικής και ταινιών, καθώς και στο νέο κοινό φορμά αρχείων του λειτουργικού, παρόμοιο με το .pdf της Adobe.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει ξεκινήσει επίσημες διαδικασίες κατά της εταιρείας και ότι οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης θα γίνει ξεχωριστά από την συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη της Microsoft με την Επιτροπή. Η εταιρεία έχει καταθέσει έφεση κατά της καταδίκης της στην ΕΕ για μονοπωλιακές πρακτικές τo 2004. Με την απόφαση εκείνη η Microsoft υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τεχνικά στοιχεία σε ανταγωνιστές της, ώστε τα προϊόντα τους να είναι συμβατά με τα Windows, και να πουλά το λειτουργικό σύστημα της ΕΕ χωρίς το προεγκατεστημένο το πρόγραμμα πολυμέσων Media Player.

Τον περασμένο μήνα, ένας όμιλος ανταγωνιστών της Microsoft διαμαρτυρήθηκε εκ νέου στην ΕΕ για αθέμιτες πρακτικές της Microsoft. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαλειτουργικών Συσημάτων, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις IBM, Nokia, Sun, RealNetworks και Oracle υποστήριξε ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της Microsoft σε υφιστάμενα και μελλοντικά προϊόντα στερούν από τους πελάτης της τη δυνατότητα επιλογής.

Η επιστολή δεν είναι γνωστό εάν αναφερόταν στο Windows Vista, περιλάμβανε όμως παράπονα για το Office, τη σουίτα εφαρμογών γραφείου της Microsoft, που αναμένεται το 2007 σχεδόν ταυτόχρονα με το Vista.

Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Wndows Vista θα καθυστερήσει κι άλλο, έως τις αρχές του 2007, περισσότερο από πέντε χρόνια από την παρουσίαση της προηγούμενης σημαντικής αναβάθμισης, του Windows XP.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: