Διδασκαλείο… δελφινιών!

H εικόνα που αντίκρισαν οι επιστήμονες ήταν, τουλάχιστον, περίεργη. Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από την ακτή, μερικά δελφίνια «χοροπηδούσαν» κυνηγώντας την τροφή τους και έχοντας κολλημένο στα ρύγχη τους κάτι που έμοιαζε με… σφουγγάρι! Το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό των – έκπληκτων – επιστημόνων, ήταν ότι επρόκειτο για κάποιο δείγμα αλλόκοτης συμπεριφοράς των πανέξυπνων κητωδών, που δεν είχε παρατηρηθεί ξανά έως σήμερα. Κατά κάποιον τρόπο, είχαν δίκιο.

Ο μυστηριώδης αυτός «χορός» των δελφινιών παρατηρήθηκε στη δυτική πλευρά της Αυστραλίας, εκεί όπου βρίσκεται ο λεγόμενος Κόλπος του Καρχαρία. Ο Μίχαελ Κρούτζεν, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, συγκέντρωσε συναδέλφους του από άλλες χώρες οι οποίοι ειδικεύονται στη Θαλάσσια Βιολογία και όταν παρατήρησαν με μεγαλύτερη προσοχή το τι συνέβαινε στον Κόλπο του Καρχαρία, κατάλαβαν ότι είχαν πολλά ακόμη να διδαχθούν από τα δελφίνια.
Γάντι προστασίας.
Οι σπόγγοι υπήρχαν στο ρύγχος δελφινιών κάθε ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά δελφίνια διδάχθηκαν το… κόλπο αυτό από κάποιον γονέα τους ή από άλλο δελφίνι μεγαλύτερης ηλικίας που υπήρχε στην ομάδα. Ο σπόγγος, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι πράγματι ένας ευφυές τέχνασμα που χρησιμοποιούν τα δελφίνια για συγκεκριμένο λόγο• όμως και το γεγονός ότι το «κόλπο» αυτό διδάσκεται και δεν είναι μια έμφυτη συνήθεια που υπαγορεύεται από κάποια γονιδιακή εντολή, σημαίνει κατά τους επιστήμονες ότι τα δελφίνια ανήκουν στην «ελίτ» των ειδών τού ζωικού βασιλείου που έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν τα «ήθη» και τις διάφορες «κατακτήσεις» – «επιτεύγματά» τους στους στους απογόνους τους. Τα σφουγγάρια, λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα… γάντι, που χρησιμοποιείται για να προστατεύει το ρύγχος τους κάθε φορά που κυνηγούν την τροφή τους ανάμεσα σε βράχους ή στον πυθμένα, όπου υπάρχουν αιχμηρά κοράλλια ή πετρόψαρα εφοδιασμένα με σουβλερό κεντρί. H τροφή που κυνηγούν τα δελφίνια είναι συνήθως τα πολύ μικρά ψάρια και τα διαφόρων ειδών όστρακα. H χρήση του σπόγγου τα βοηθά, ώστε να μην πληγώνονται».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθροΑρέσει σε %d bloggers: