Κλείστε το Γκουαντάναμο

Για άλλη μία φορά τα Ηνωμένα Εθνη στρέφονται εναντίον των ΗΠΑ κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων στο πλαίσιο της αμερικανικής δράσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί, καταγγέλλει ο ΟΗΕ, έχουν «ασαφείς κανονισμούς κράτησης», οι οποίοι οδηγούν σε σοβαρότατες κακοποιήσεις και στο θάνατο κρατουμένων, όπως το «δημοκρατικό σωφρονιστήριο» του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ…
Να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, να σταματήσουν τα βασανιστήρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να επιτρέψουν στους κρατουμένους νομική εκπροσώπηση ζητά από τις ΗΠΑ η επιτροπή του ΟΗΕ.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, διατυπώνονται πέντε αλληλένδετες συστάσεις στις ΗΠΑ:

1. Να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο και να διασφαλιστεί ότι είτε οι κρατούμενοι θα εκπροσωπηθούν νομικά ή θα απελευθερωθούν.

2. Να εξασφαλιστεί ότι όσοι κρατούμενοι απελευθερωθούν δεν θα επιστρέψουν σε χώρες στις οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο βασανιστηρίων.

3. Να διερευνηθούν όλες οι κατηγορίες για βασανιστήρια κρατουμένων από μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και να παραπεμφθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη…

Διαβάστε το άρθρο..

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: