Ασύρματο Δίκτυο στην Πλατεία Συντάγματος

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης εγκαινίασε σήμερα 19 Ιουνίου 2006 στην πλατεία Συντάγματος την πιλοτική δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο γρήγορο Internet, που θα έχουν από σήμερα στο χώρο της πλατείας οι πολίτες της Αθήνας αλλά και οι επισκέπτες της.

Το ασύρματο δίκτυο δημιουργήθηκε για να εξοικειώσει τους πολίτες έως τις αρχές του 2008 με το γρήγορο Internet και να αναδείξει τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει στην καθημερινή ζωή και την εργασία τους.

Υλοποίηση σε συνεργασία με το E.M. Πολυτεχνείο

Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η πρωτοβουλία εντάσσεται στην Ψηφιακή Στρατηγική της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008. Χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο κεντρικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί, καθιστά το Σύνταγμα μια από τις λίγες πλατείες της Ευρώπης στις οποίες παρέχεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet από δημόσιο φορέα, με σκοπό την εξοικείωση των πολιτών.

Δωρεάν Πρόσβαση στο Internet

Η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο της πλατείας Συντάγματος (athenswifi) είναι ελεύθερη σε όλους τους πολίτες, αρκεί να διαθέτουν έναν φορητό υπολογιστή (laptop) ή έναν υπολογιστή χειρός (PDA), που να υποστηρίζουν τεχνολογίες "WiFi". Ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Internet μέσω του φορητού υπολογιστή του, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή σε ένα καφέ της πλατείας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, αρκεί να πληκτρολογήσει τον αριθμό που θα εμφανιστεί στην οθόνη του, μόλις προσπαθήσει για πρώτη φορά να προσπελάσει μια ηλεκτρονική σελίδα.

Η ταχύτητα διασύνδεσης στο athenswifi είναι ιδιαίτερα γρήγορη (πρωτόκολλα 802.11b/g), ενώ η συνολική χωρητικότητα της γραμμής με το Internet είναι 4Mbps. Το ασύρματο δίκτυο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος με έμφαση στα σημεία όπου ο δημότης ή ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και να χρησιμοποιήσει τον φορητό του υπολογιστή. Για την καλύτερη κάλυψη της πλατείας έχουν εγκατασταθεί αρκετά σημεία ασύρματης πρόσβασης (Access Points) τα οποία επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό εξοπλισμό στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

H Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας, υλοποιεί ανάλογες δράσεις για την εξοικείωση με το γρήγορο Internet σε 85 ακόμη σημεία της Ελλάδας.

Μετά τα εγκαίνια της πιλοτικής εφαρμογής του δωρεάν ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στην πλατεία Συντάγματος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα οι πολίτες της Αθήνας, οι νέοι και οι νέες, αλλά και οι επισκέπτες της θα έχουν στη διάθεσή τους πιλοτικά δωρεάν ασύρματο γρήγορο Internet στην πλατεία Συντάγματος.

Σκοπός μας είναι…

Διαβάστε το άρθρο…

www.athenswifi.gr
www.ntua.gr
www.awmn.gr
www.eexi.gr

Advertisements

  1. Πάμε στοίχημα ότι σε λίγο καιρό, διάφοροι ISPs , θ’αρχίσουν επίθεση στο σύστημα, μέσω δικαστηρίων, βουλής, ίσως και Ευρώπης, για αθέμιτο ανταγωνισμό και διαφυγόντα κέρδη;
    Και ότι δεν αποκλείται να πετύχουν αποζημιώσεις;

  2. Καλό το σύστημα, αλλά πόσοι Έλληνες θα το χρησιμοποιήσουν; Γιατί βλέπω μια μαζική άρνηση προσαρμογής στην… «Κοινωνία της Πληροφορίας»…


Αρέσει σε %d bloggers: