Εθελοντές ζητούνται για τον εξελληνισμό του «φθηνού φορητού» του MIT

H ομάδα που ανέλαβε να προωθήσει στην Ελλάδα τον «φορητό των 100 δολαρίων» που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Νίκολας Νεγκρεπόντε του MIT ζητά εθελοντές για τον εξελληνισμό του συστήματος, προκειμένου να διανεμηθεί και σε μαθητές στην Ελλάδα.

Ο εξελληνισμός του υπολογιστή τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Τη σχεδίαση του φθηνού φορητού μαθητικού υπολογιστή έχει αναλάβει ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop per Child (OLPC), που διανέμει τους υπολογιστές στα σχολεία, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο μαθητικός υπολογιστής βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό. Το λογισμικό για την ελληνική έκδοση του υπολογιστή θα αναπτυχθεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και εθελοντικά από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Η πρόσκληση για τον εξελληνισμό του υπολογιστή απευθύνεται σε όλους όσους έχουν χρόνο να συμβάλουν στην προσπάθεια και ειδικότερα σε:

* Προγραμματιστές, για την προσαρμογή και βελτίωση των εφαρμογών που ήδη υπάρχουν, αλλά και για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα τρέχουν στον φθηνό υπολογιστή.
* Μεταφραστές, για τη μετάφραση και προσαρμογή του λογισμικού και των εφαρμογών στα ελληνικά.
* Εκπαιδευτικούς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που μπορούν να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν και να αξιολογήσουν εκπαιδευτικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά σενάρια.
* Φορείς ή εργαστήρια, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη, δοκιμή και επίδειξη εφαρμογών λογισμικού. Για όσους πρόκειται να συμβάλουν στην ανάπτυξη του φθηνού υπολογιστή, υπάρχει δυνατότητα απόκτησης υπολογιστών για δοκιμές (Development Boards).

news.in.gr

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: