Περισσότερος ύπνος σημαίνει πιο δημιουργική και παραγωγική κοινωνία

Όσοι ξυπνάνε από τα χαράματα υποβάλλουν σε μεγάλη δοκιμασία την υγεία τους. Εκείνοι, όμως, που κοιμούνται περισσότερο έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, διότι πιο πολύς ύπνος σημαίνει πιο δημιουργική και παραγωγική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Μονάχου, την οποία και δημοσιοποίησε, μέσω της ιστοσελίδας της, η Ντόιτσε ΒέλεDW»).


Ο καθηγητής Τιλ Ρένεμπεργκ, του ινστιτούτου ιατρικής ψυχολογίας του εν λόγω πανεπιστημίου, ανέφερε σχετικά με την έρευνα πως «το εσωτερικό ρολόι είναι όπως ένα κανονικό ρολόι. Γιατί, όμως, χρησιμοποιούμε τα ρολόγια του εμπορίου; Διότι απλά θέλουμε να γνωρίζουμε πως τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να πάρουμε το τρένο ή πρέπει να φύγουμε. Το εσωτερικό ρολόι λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο».
Το εσωτερικό ρολόι, για το οποίο μίλησε, είναι ο χρόνος που μοιράζει ο άνθρωπος ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα. Δηλαδή, το πότε και πόσο θα κοιμηθεί κι αυτό ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν αυτοί που ξυπνάνε από τα χαράματα και υπάρχουν και ‘κείνοι που κάνουν τη νύχτα μέρα. «Ανάμεσα στους δυο αυτούς τύπους ανθρώπων μπορεί να μεσολαβήσουν και 12 ώρες. Δηλαδή, όταν ο ένας πάει για ύπνο ο άλλος ξυπνάει», ανέφερε ο καθηγητής.

Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται μόνον από τον τύπο του ανθρώπου αλλά κι από την ηλικία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά ξυπνάνε νωρίς. Από την άλλη, οι έφηβοι πάνε όσο πιο αργά γίνεται στο κρεβάτι, ενώ οι ηλικιωμένοι κοιμούνται νωρίς. Για όλους, όμως, ισχύει πως το ρολόι στο οποίο θα πρέπει να υπακούνε είναι το εσωτερικό και όχι το ξυπνητήρι. Εάν είναι το ξυπνητήρι τότε συνεπάγεται σοβαρή ταλαιπωρία για το σώμα. Μάλιστα, ο καθηγητής Ρένεμπεργκ μίλησε και για κοινωνικό τζετλάγκ.
«Αν το εσωτερικό μου ρολόι», είπε, «λέει πως πρέπει να κοιμηθώ δυο ή τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα και δεν το κάνω, είναι σαν να δουλεύω στη Μόσχα και να ζω στο Μόναχο και αυτό είναι ένα κοινωνικό τζετλανγκ». Αλλά και να μετακομίσει κάποιος στη Νέα Υόρκη ή στο Τόκιο το εσωτερικό ρολόι θα συνεχίσει να έχει το δικό του ρυθμό. Οι επιπτώσεις δε όταν παραβιάσει κανείς το ρολόι αυτό είναι εντυπωσιακές, σύμφωνα με τον καθηγητή: «Οι άνθρωποι που παραβιάζουν περισσότερο το εσωτερικό ρολόι γίνονται καπνιστές. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η κοινωνική κούραση τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να γίνουν καπνιστές».
Ο καθηγητής είναι σαφής. «Θα πρέπει να υπακούμε στο εσωτερικό μας ρολόι διότι αν δεν το κάνουμε αυξάνεται και ο κίνδυνος ασθενειών. Ακόμα και μισή ώρα να κοιμόμαστε καθημερινά λιγότερο από όσο απαιτεί το σώμα μας σε μια διάρκεια χρόνου αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα». Όσο για τους μαθητές, ο καθηγητής Ρένεμπεργκ πιστεύει ότι θα έπρεπε να ξεκινάνε το σχολείο στις εννέα ή στις δέκα και όχι νωρίτερα και τόνισε πως «περισσότερος ύπνος σημαίνει πιο δημιουργική και παραγωγική κοινωνία».

ert3.gr

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: