Μια θάλασσα γεννιέται

Η Αιθιοπία θα αποσχιστεί από την Αφρική, προβλέπουν γεωλόγοι.

Σε διάστημα μερικών εκατομμυρίων ετών το βορειοανατολικό τμήμα της Αιθιοπίας και η Ερυθραία θα αποκοπούν από την υπόλοιπη Αφρική και ίσως τελικά απομακρυνθούν σε μια τεράστια νέα θάλασσα, δείχνουν αναλύσεις της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Έρευνητική ομάδα από τη Βρετανία και την Αιθιοπία παρακολούθησε το Σεπτέμβριο του 2005 τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αιθιοπίας όπου η τεκτονική πλάκα της Αφρικής απομακρύνεται από την πλάκα της Αραβίας.

Ο σεισμός που εκδηλώθηκε τότε στον ορεινό όγκο της περιοχής Νταμπάχου στην έρημο Αφάρ συνοδεύτηκε από περιορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, το σεισμικό ρήγμα διαπλατύνθηκε κατά οκτώ μέτρα.

Εδώ και 30 εκατομμύρια χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές σ δημοσίευσή τους στο Nature, παρόμοια συμβάντα ταρακουνούν το ρήγμα της Ανατολική Αφρικής, το οποίο έχει σχήμα «Υ», με τα δύο σκέλη να καταλήγουν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο της Αντεν.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν τώρα ότι η γραμμή κατά μήκος της οποίας σχηματίζεται η τεκτονική τάφρος είναι ακανόνιστη, και όχι ομαλή, επειδή δημιουργείται από την άνοδο μάγματος στο διάκενο.

Οι μετατοπίσεις παρατηρήθηκαν με τη βοήθεια αισθητήρων και σεισμικών οργάνων, καθώς και με τον δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

news.in.gr

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: