Γιατί οι καπνιστές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Έρευνα σε πειραματόζωα προσφέρει μια εξήγηση για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ που έχει παρατηρηθεί μεταξύ των καπνιστών. Φαίνεται ότι η νικοτίνη μειώνει τη συγκέντρωση του οινοπνεύματος στο αίμα, οπότε οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερα ποτά για να αρχίσουν να ευθυμούν. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι οι καπνιστές πίνουν περισσότερο είτε για κοινωνικούς λόγους ,είτε επειδή είναι γενικά πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις. Εξάλλου, τόσο η νικοτίνη όσο και το αλκοόλ προκαλούν ευφορία προκαλώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη επηρεάζει άμεσα τις επιδράσεις της αιθανόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποντίκια στα οποία είχαν χορηγηθεί μεγάλες δόσεις νικοτίνης έφεραν χαμηλότερες επιδόσεις στα αλκοτέστ, σε σχέση με πειραματόζωα που δεν είχαν «καπνίσει» αλλά είχαν δεχθεί τις ίδιες δόσεις οινοπνεύματος, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

H ομάδα του Δρ Ουέι-Ζιονγκ Τσεν, αναφέρει το Nature.com, χορήγησε σε ποντίκια το ισοδύναμο τεσσάρων ή πέντε ποτών με ένεση απευθείας στο στομάχι. Στα πειραματόζωα δόθηκε επίσης νικοτίνη σε δόσεις που αντιστοιχούν σε «βαρείς», «μέτριους» ή «ελαφρείς» καπνιστές.

Οι μεγαλύτερες δόσεις νικοτίνης μείωσαν στο μισό τη μέγιστη συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα, η οποία καταγράφηκε περίπου μια ώρα μετά τη λήψη. Στους «μέτριους καπνιστές», η μείωση ήταν 30%, ενώ με τις χαμηλότερες δόσεις νικοτίνης δεν καταγράφηξκε αξιοσημείωτη διαφορά.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πού οφείλεται το φαινόμενο, ωστόσο υποψιάζονται ότι η νικοτίνη καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου, οπότε το οινόπνευμα καθυστερεί να φτάσει στο έντερο και να απορροφηθεί. Πράγματι, όταν το αλκοόλ χορηγήθηκε με ένεση στο περιτόναιο, οπότε περνά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, η νικοτίνη δεν φάνηκε να μειώνει τη μέγιστη συγκέντρωση.

Αν και η νικοτίνη κάποιο τρόπο να προφυλάσσει από τη μέθη, στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να οδηγεί τους καπνιστές στο να πίνουν περισσότερο. Επιπλέον, επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, το κάπνισμα δεν προλαμβάνει τον πονοκέφαλο και το γενικότερο «χανγκόβερ» που προκαλούν τα παραπροϊόντα του οινοπνεύματος.

news.in.gr

Χαρτάκια Στριφτού

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: