Πανικός στην Βρετανία

Eξαρθρώθηκε τρομοκρατικό σχέδιο που είχε στόχο την κατάρριψη πολλών αεροσκαφών εν πτήσει, προκαλώντας σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, στην Βρετανία. Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ και τις μυστικές υπηρεσίες ΜΙ5 και ΜΙ6, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να μεταφέρουν τις βόμβες σε χειραποσκευές εντός των αεροσκαφών που θα απογειώνονταν από βρετανικά αεροδρόμια με προορισμό διάφορες αμερικανικές πόλεις. Βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε 18 έως 20 υπόπτους, στην πλειοψηφία τους νεαρούς Βρετανούς ασιατικής καταγωγής.

Διαβάστε σχετικά:


«Η αστυνομία πραγματοποίησε μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να αποτρέψει μια μεγάλη απειλή ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους διεθνείς εταίρους του», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ριντ. Μετά την ανακοίνωση της εξάρθρωσης του σχεδίου, η βρετανική αστυνομία αναβάθμισε σε «κρίσιμο» το επίπεδο ασφαλείας στα βρετανικά αεροδρόμια και επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Την ίδια ώρα, ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας αναφέρει ότι το επίπεδο ασφαλείας των ΗΠΑ αναβαθμίζεται σε «σοβαρό».

Αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας

H «British Airways» ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά χειραποσκευών εντός των αεροσκαφών που θα απογειώνονται από τα βρετανικά αεροδρόμια, μετά από απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία προβλέπει ότι θα υπάρξουν και ματαιώσεις πτήσεων.
Σύμφωνα με το BBC, η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας στον ανώτατο βαθμό δεν σημαίνει ότι η αστυνομία πιστεύει ότι επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση.

Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας γίνεται για την περίπτωση που υπάρχουν κάποιες άλλες απειλές μικρότερης έκτασης τις οποίες δεν γνωρίζει η αστυνομία.

Ωστόσο, χαοτική είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που επέβαλαν οι βρετανικές αρχές μετά την ανακοίνωση της εξάρθρωσης τρομοκρατικού σχεδίου που είχε στόχο την ανατίναξη εν πτήσει αρκετών αεροσκαφών που θα αναχωρούσαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλοι οι επιβάτες και ιδιαίτερα εκείνοι που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε αυστηρούς σωματικούς ελέγχους πριν επιβιβαστούν στα αεροσκάφη, γεγονός που έχει προκαλεσει μεγάλες καθυστερήσεις στις απογειώσεις.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ και του Μάντσεστερ

ert.gr

Περισσότερα:

 


Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: