Πρέσπεια 2006

O τόπος και οι άνθρωποι του. Η φύση και το πνεύμα. Η πρώτη χειρονομία του έλλογου ανθρώπου που μετουσιώνεται σε Τέχνη. Σε Τέχνη και σε Λόγο. Ο μαγικός, πολύμορφος τόπος που καθιστά ανεπαρκή το σύγχρονο άνθρωπο να παρουσιάσει το μεγαλείο των ανθρώπων που βίωσαν και βιώνουν στην εσχατιά αυτή της πατρίδας μας, όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν το κορμί της χώρας μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος μια ελάχιστη μυρωδιά των πραγμάτων οσμίζεται. Τα στοιχειωμένα σπήλαια της περιοχής, οι τοιχογραφίες των βράχων, η καχυποψία της γιαγιάς που βλέπει τους ξένους ως καταπατητές είναι όλα βιώματα εποχών, άλλων εποχών, που εξηγούνται αλλά δε δικαιολογούνται.
Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» ή «Πρέσπεια» γεννημένες με το τέλος του ψυχρού πολέμου, την πτώση των ιδεολογιών και στηριγμένες στο βαθύ πολιτικό ένστικτο του βουλευτή Γιώργου Λιανή, που σήμερα έχουν τη γενικότερη αποδοχή του πολιτικού κόσμου, ποτέ δεν υπήρξαν απλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εν σπέρματι, υπήρχαν σ’ αυτές η Ειρήνη, η Καταλογή, η Συνεργασία, η Συνύπαρξη, η Ανθρωπιστική προσφορά.
«Πρέσπεια»: οι εκδηλώσεις που μέσα από τις διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου κυοφορείται το τέλος των εχθροπραξιών και γεννοβολάτε η αδελφοσύνη. Το σημείο συνύπαρξης των λαών αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας. Τόπος και εκδηλώσεις που τίμησαν και τιμήθηκαν από τους κορυφαίους της Τέχνης, των Γραμμάτων, του Αθλητισμού, της Πολιτικής αλλά και της θρησκείας.

http://www.florina.gr

Τα «Πρέσπεια 2006» αφιερωμένα στον Ελύτη

Στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπεια», με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για 17η συνεχή χρονιά στην ακριτική Φλώρινα, ξεκινούν την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, ενώ στις 9 το βράδυ στο Κτίριο Εξάρχου Φλώρινας, θα δοθεί συναυλία με τίτλο «Από τη Σαπφώ στον Ελύτη», από τους Σπύρο Σακκά και Γιώργο Κουρωπό στο πιάνο, ενώ θα συμμετάσχει με απαγγελία και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος του ποιητή Οδ. Ελύτη. Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στη βασιλική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, θα δοθεί μία συναυλία σε δυο μέρη: Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει το έργο του «Προσανατολισμοί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και διαβάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Στο δεύτερο μέρος, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα παρουσιάσει «a capella» δύο τραγούδια από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη και στη συνέχεια έναν κύκλο τραγουδιών από το μεγάλο ρεπερτόριό της.

ert.gr

 

 

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: