Ψηφιακά «αναλφάβητοι» οι Έλληνες

Οι Έλληνες είναι κατ εξοχήν «ψηφιακά αναλφάβητος λαός» της Ευρώπης, αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.Τούτο προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη (20/6) από τις Βρυξέλλες, που αφορά τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με την Πληροφορική το 2005.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, εντελώς άσχετοι με την Πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δηλώνει το 37% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει, όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα (65%) ενώ ακολουθούν η Ιταλία (59%), η Ουγγαρία (57%), η Κύπρος και η Πορτογαλία (54%) και η Λιθουανία (53%).

Από την άλλη πλευρά, οι πλέον εξοικειωμένοι πολίτες με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι οι Δανοί όπου μόνο το 10% δηλώνει ψηφιακά αναλφάβητο. Ακολουθούν δε οι Σουηδοί (11%), οι Λουξεμβούργιοι (20%) και οι Γερμανοί (21%).

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική αντιστοιχούν στο 32% αυτού του πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 10%.

Στους Έλληνες ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών άσχετοι με την Πληροφορική δηλώνει το 59% ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 29%. Επίσης, στους Έλληνες ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών το 93% δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα, το 19% των Ελλήνων φοιτητών δηλώνουν πως δεν έχουν καμία γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

Σε ότι αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίων δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική το 23% των ερωτηθέντων Ελλήνων έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

techteam.gr


  1. Θα σε παρακαλούσα να αλλάξεις το post slug στο post ωστε να λειτουργήσει το url !
    Όσο για το σχόλιο σου στο παραπάνω post με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.. !


Αρέσει σε %d bloggers: