Έρευνα για τις online αγορές των ανηλίκων.

Σοβαρή πηγή κινδύνων αποτελεί για τους ανήλικους και για τους γονείς τους το γεγονός ότι η διάθεση, μέσω του διαδικτύου, αλκοολούχων ποτών, τσιγάρων, φαρμάκων ακόμη και σεξουαλικών βοηθημάτων, εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας αγοράς.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε η οργάνωση προστασίας καταναλωτών «Ε.ΚΑΤ.Ο.», σε σύνολο 1.001 ατόμων, ηλικίας 14 έως 20 ετών, έδειξε, επίσης, ότι μεγάλο ποσοστό ανηλίκων δηλώνει ενθουσιασμένο από το διαδίκτυο, διότι τους παρέχει τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο ή η πρόσβασή τους σε αυτά είναι δύσκολη.
Μιλάμε για Ελλάδα δηλαδή; Δεν μπορώ να πιστέψω πως τα 1001 αυτά άτομα που ρωτήθηκαν για την έρευνα και μάλιστα για τις ηλικίες που μιλούν αγοράζουν μέσω internet αλκοόλ ( μια και στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να αγοράσει από το super market ή ακόμα και το μπακάλικο της γειτονιάς), φάρμακα ( φάρμακα; ) και σεξουαλικά βοηθήματα ( ασχολίαστο λόγω άγνοιας.. Όταν εγώ ήμουν 14 το μυαλό μας δεν έφτανε μάλλον ως εκεί) .
Σίγουρα όμως μεγάλο ποσοστό δηλώνει ενθουσιασμένο με το διαδίκτυο γιατί τους παρέχει τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο ή η πρόσβασή τους σε αυτά είναι δύσκολη. Φαντάζομαι ( εκτός και αν είμαι περισσότερο αφελής απ’ όσο θα έπρεπε) πως αναφέρονται σε προϊόντα τεχνολογίας, gadgets κτλ. ¨Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το internet τουλάχιστον από μια φορά έχουμε παραγγείλει online κάτι τέτοιο είτε γιατί δεν μπορούσαμε να το βρούμε στην αγορά, είτε γιατί η τιμή ήταν πολύ καλύτερη. Μιλάμε για Ελλάδα ρε γαμώτο..
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι μισοί από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν πως οι ανήλικοι αγοραστές αλκοόλ δεν μπορούν να εντοπιστούν, όταν παραγγέλνουν μέσω του διαδικτύου. Επίσης, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φίλοι τους έχουν επισκεφθεί σελίδες στο Internet και απάντησαν ψέματα στην ερώτηση «είστε άνω των 18 ετών;».
Τώρα απ όλα αυτά πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ανήλικοι αγοράζουν αλκοόλ, φάρμακα και άλλα μέσω Internet και πρέπει να είμαστε παραπάνω προσεκτικοί.. μπλα μπλα μπλα.. εγώ ακόμα δεν το έχω καταλάβει..
Πόσο μάλιστα όταν η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο που λέει πως στην Ελλάδα το 65% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 82% δεν χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο.
Ναι στην πρόληψη, ναι να είμαστε προσεκτικοί μια και είμαστε ακόμα στην αρχή.. αλλά όταν λες κάτι τέτοιο όπως τα παραπάνω σε εκείνο το 65%΄πως να μην απαγορεύσει το παιδί του μετά να μπει στο internet;

Σίγουρα μπορούμε να βγάλουμε χίλια δυο συμπεράσματα το θέμα όμως είναι πως το μόνο που δεν φταίει για όλα τα οποία συμβαίνουν στις ηλικίες αυτές (δεν θα ήθελα να πιάσω το θέμα αυτό τώρα) είναι το Internet. Καλύτερα ας αρχίσουμε να ψάχνουμε τους λόγους και τα αίτια μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, τα σχολεία και ίσως τους ίδιους τους εαυτούς μας

 

Advertisements

  1. Επίσης, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φίλοι τους έχουν επισκεφθεί σελίδες στο Internet και απάντησαν ψέματα στην ερώτηση «είστε άνω των 18 ετών;».

    Θα ήθελα να μου βρούν 1, όχι 2 ή 3, αλλά 1 παιδί κάτω των 18 που απάντησε όχι στη συγκεκριμένη ερώτηση στο ίντερνετ ή δε μπήκε σε κάποια επειδή έλεγε πως είναι για άτομα άνω των 18 χρονών. Μα καλά, ποιος ηλίθιος πρότεινε αυτή τη τεχνική για να αποτρέψει τους ανήλικους να μπαίνουν σε «πονηρά» site? Και οι υπόλοιποι συμφώνησαν? Κοροϊδευόμαστε μου φαίνεται…


Αρέσει σε %d bloggers: