Μελλοντική διάσπαση του παγκόσμιου διαδικτύου

Το διαδίκτυο ενδεχομένως να διασπαστεί σε χωριστά δίκτυα. Ο Νιτίν Ντεσάϊ, πρόεδρος του φόρουμ για τη διαδικτυακή κυβέρνηση, που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, εξέφρασε την ανησυχία ότι η μελλοντική εξέλιξη του διαδικτύου ενδεχομένως να οδηγήσει στη διάσπασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεσάϊ υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τον έλεγχο του διαδικτύου. Πιο αναλυτικά, ο έλεγχος των διεθνών domain names και η διαδραστική προσέγγιση μεταξύ διαδικτύου, τηλεφωνίας και εμπορίου καθιστούν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Ο κ. Ντεσάϊ τονίζει ότι ο αριθμός των Ασιατών χρηστών του διαδικτύου θα υπερβεί σε σημαντικό βαθμό τον αθροιστικό αριθμό Ευρωπαίων και Αμερικανών χρηστών σε μια πενταετία. Έτσι η ποσότητα των κινέζικων ιστοσελίδων θα υπερβεί τις αγγλικές.

Η πλειονότητα της χρήσης του διαδικτύου σε Κίνα και Ινδία σχετίζεται με δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική με εμπόριο, ιδιωτικές εταιρίες και ενημέρωση. Σύμφωνα με τον κ. Ντεσάϊ υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Κίνα σχετικά με τον τεράστιο όγκο ιστοσελίδων κινεζικού περιεχομένου με domain names λατινικών χαρακτήρων, γεγονός που αποτρέπει έναν σημαντικό αριθμό Κινέζων που δεν γνωρίζουν λατινικούς χαρακτήρες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Επιπλέον, οι ασιατικές κυβερνήσεις θέτουν ως θέμα μείζονος σημασίας τον έλεγχο και την εποπτεία του διαδικτύου εκ μέρους τους.

Έτσι, ο κ. Ντεσάϊ τονίζει ότι η μελλοντική διάσπαση του σημερινού ενιαίου παγκόσμιου διαδικτύου διαφαίνεται ως μια πολύ πιθανή πτυχή της εξέλιξής του.

Kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC & AFP

Advertisements

  1. Thν είδηση την αναδημοσίευσα και στο δικο μου blog. Την βρήκα μόνο στην Καθημερινή και σε κανένα άλλο portal… Μου έκανε εντύπωση πως είναι δυνατόν να σκέφτονται να διασπάσουν το internet… Μετά τον «πόλεμο» για την κυριαρχία του διαστήματος θα έχουμε τον «πόλεμο» για την κυριαρχία του διαδικτύου! Ασίας vs Ευρώ―Αμερικής.

  2. Κάπως έτσι.. πάντως αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι πολύ λογική η όλη ιδέα.. Έχει μια βάση και λόγική όπως παρουσιάζεται το θέμα.. Τώρα το πως θα ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο και πως θα μπορούσε να λειτουργήσει προφανώς θα δείξει το μέλλον..
    Υπάρχει και η άλλη εκδοχή βέβαια… να μάθουν οι Κινέζοι αγγλικά και όλα θα είναι οκ 🙂


Αρέσει σε %d bloggers: