Η Microsoft σε νέο εγχείρημα να επεκταθεί στο χώρο της τηλεόρασης

Microsoft Ip Tv Banner

Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχημένων προσπαθειών να επεκταθεί στο χώρο της τηλεόρασης, η Microsoft επιχειρεί τώρα να βρει μια θέση στο σαλόνι με το IPTV, μια υπηρεσία τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου.Αρκετές μεγάλες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών συμφώνησαν να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία της Microsoft, ανάμεσά τους η βρετανική BT, η γερμανική Deutsche Telekom και οι αμερικανικές AT&T και Verizon, αναφέρει το Reuters.

H Τηλεόραση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (Internet Protocol TV) αντικαθιστά το τηλεοπτικό σήμα που φτάνει στα σπίτια μέσω κεραιών ή καλωδιακών συνδέσεων με ψηφιακό σήμα που μεταδίδεται μέσω ευρυζωνικών (γρήγορων) συνδέσεων στο Διαδίκτυο.

Η τηλεόραση του σαλονιού θα μπορούσε έτσι να γίνει έτσι πιο ευέλικτη και φιλική στο χρήστη να αποτελέσει μέσο πρόσβασης σε υπηρεσίες του σημερινού Διαδικτύου, όπως οι ηλεκτρονικές αγορές και οι επικοινωνία, ελπίζει η Microsoft.

Με 1,6 δισεκατομμύρια τηλεοπτικούς δέκτες να λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, το δυναμικό για το IPTV φαντάζει τεράστιο. Η εταιρεία αναλύσεων Gartner προβλέπει ότι το 2010 το IPTV θα έχει προσελύσει 49 εκατ. συνδρομητές και θα προσφέρει ετήσια έσοδα 13 δισ. δολαρίων.

Πριν ξεκινήσει το αντίστοιχο εγχείρημα της Microsoft, η γερμανική Siemens ήδη προσφέρει υπηρεσίες IPTV σε περιορισμένο αριθμό χρηστών στην Ευρώπη και την Ασία. Το 2005, οι υπάρχουσες υπηρεσίες IPTV προσέφεραν έσοδα 400 εκατ. δολαρίων.

Όμως η επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η Microsoft έχει αποτύχει πολλές φορές στην προσπάθεια να γίνει βασικός παίκτης στην αγορά της τηλεόρασης: Έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης και επικοινωνιών, έχει λανσάρει τηλεοπτικούς αποκωδικοποιητές, και πριν από λίγα χρόνια εξαγόρασε τη Web TV, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να σερφάρουν στο Διαδίκτυο μέσω της τηλεόρασης και του τηλεκοντρόλ.

Επιπλέον, το IPTV είναι εξαιρετικά απαιτητικό από τις βασικές υποδομές του Διαδικτύου και τους διακομιστές που αναλαμβάνουν τη μετάδοση του σήματος.

Η τεχνολογία της Microsoft παραμένει υπό δοκιμή. Στις ΗΠΑ, η AT&T επενδύει 5 δισ. δολάρια για νέα δίκτυα οπτικών ινών και δοκιμές της υπηρεσίας U-Verse, που βασίζεται στο λογισμικό της Microsoft. Ελπίζει ότι το 2008 θα έχει 19 εκατ. συνδρομητές.

Η Verizon Communications επενδύει 23 δισ. δολάρια για δίκτυα οπτικών ινών μέσω των οποίων θα προσφέρει έναν συνδυασμό της καλωδιακής τηλεόρασης και του IPTV της Microsoft.

Η τεχνολογική υποδομή, στο μεταξύ, συνεχίζει να βελτιώνεται. Σήμερα, ένας διακομιστής που τρέχει το λογισμικό της Microsoft εξυπηρετεί από 500 έως 700 συνδρομητές, ωστόσο η εταιρεία ελπίζει ότι σύντομα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στους 1.000 τηλεοπτικούς αποκωδικοποιητές ανά διακομιστή.

news.in.gr

Μου κάνουν μεγάλη εντύπωση τα νούμερα τα οποία επενδύουν οι παραπάνω εταιρίες στην υποδομή για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, όχι από την πλευρά του κόστους, αλλά από την σιγουριά που έχουν πως τα χρήματα αυτά θα βγουν. Βέβαια και γιατί να μην είναι σίγουροι όταν η αποχαύνωση του κόσμου μπροστά στο κουτί είναι στα καλύτερά της. Πάει αρκετός καιρός πια που έχω κλείσει την τηλεόραση και να πω την αλήθεια δεν θα την ήθελα στο Internet..Αρέσει σε %d bloggers: