Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια (υπόθεση blogme.gr)

Ο e-lawyer έχει μία πολύ σοβαρή πρόταση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, σχετικά με την υπόθεση του blogme.gr, την οποία κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε όλοι να στηρίξουμε, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εικασίες και να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και να γνωρίζουμε από δω και πέρα το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε, αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενδεχομένως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει γράφοντας στο blog του. Ακολουθεί η αναδημοσίευση της πρότασης του.. Θα σας παρακαλούσα να σχολιάσετε στα comments.

 

Επειδή το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο είναι πάντοτε η γνώση κι επειδή βλέπουμε ανθρώπους να αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το κατά πόσο είναι ασφαλής η ενάσκηση της ελευθερίας της έκφρασης στο Δίκτυο (αναμεταδόθηκε και το φαινόμενο απειλών για το γνωστό θέμα, περιμένουμε την αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως), νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση.

Παρόλο που η διαδικασία για την υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο προδικασίας, από την άλλη πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρό δικαίωμα της κοινής γνώμης του ελληνικού κυβερνοχώρου για σχετική ενημέρωση. Μπορεί, λοιπόν, να υποβληθεί μια αίτηση χορήγησης αντιγράφων της μήνυσης και όλων των σχετικών εγγράφων, με απάλειψη όσων στοιχείων δεν κρίνονται αναγκαία, πρόσφορα και αναλογικά για την ενημέρωση του κοινού. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν γνωστοί οι ισχυρισμοί, τα επιχειρήματα, η αιτιολογία και κυρίως η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει μία από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις για το Διαδίκτυο και θα αποτελέσει ένα είδος «νομολογίας» (χωρίς φυσικά να αναπτύσσει τυπικά δεσμευτικότητα για άλλες υποθέσεις).

Προτείνω να κατατεθεί μια αίτηση για λήψη όλου του σχετικού έγγραφου υλικού, με υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο. Πείτε τη γνώμη σας στα comments.

[via]

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: