Η Γη ήταν κάποτε μια γιγαντιαία χιονόμπαλα…

Τo μαγνητικό πεδίο της γης δεν έχει αλλάξει εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει μια υπόθεση που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να επαληθευτεί,σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης μας ήταν κάποτε μια γιγαντιαία «χιονόμπαλα»,αποκαλύπτει το περιοδικό Νέιτσουρ.
Ο αμερικανός γεωλόγος Ντέιβιντ Ιβανς του πανεπιστημίου Γέιλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων για τον γεωμαγνητισμό των αλατούχων πετρωμάτων (εβαπορίτες) που φτάνουν ως την Προτεροζωϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με τον αμερικανό γεωλόγο,οι γεωμαγνητικές ιδιότητες των δειγμάτων αυτών δείχνουν ότι -όπως και σήμερα-το μαγνητικό πεδίο της γής είχε διαμορφωθεί γύρω από έναν διπολικό άξονα. Από αυτό βγάινει το συμπέρασμα ότι στην τελευταία φάση της Προτεροζωικής περιόδου-την Νεοπροτεροζωϊκή ( τουλάχιστον πριν 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια), η γη έμοιζε με μια τεράστια «χιονόμπαλα».

Γνωρίζουμε ότι κατά την Νεοπροτεροζωϊκή περίοδο υπήρχαν παγετώνες στις περιοχές της Γης γύρω από τον Ισημερινό και με το πέρασμα του χρόνου κι άλλες περιοχές άρχισαν να καλύπτονται από πάγους,αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν τοπικό και εξηγείται από την αλλαγή της κλίσης του πλανήτη μας -τη γωνία δηλαδή που σχηματίζεται ανάμεσα στον άξονα περιστροφής της γης και στον κάθετο άξονα περιστροφής γύρω από τον ήλιο,που καθορίζει ποιά πλευρά του πλανήτη είναι παγωμένη και ποιά θερμή.

Σήμερα, η κλίση της Γης είναι 23,5 μοίρες, οι πόλοι είναι πιο παγωμένες ζώνες και οι περιοχές γύρω από τον ισημερινό οι πιό θερμές.Αλλά αν αυτή η κλίηση ξεπερνούσε τις 58 μοίρες,η κατάσταση θα είχε αναστραφεί: οι πόλοι θα ήταν θερμοί και ο Ισημερινός παγωμένος. Τα μαγνητικά στοιχεία των εβαποριτών που ανέλυσε ο Ιβανς έδειξαν ότι δεν υπήρξε ουδεμία αλλαγή στην κλίση.
Ο γεωλόγος υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι ο πλανήτης ήταν σχεδόν πριν δύο δισεκατομμύρια χρόνια μιά ενιαία γιγαντιαία «χιονόμπαλα», σε αντίθεση με άλλες παγωμένες περιόδους,όπου οι πάγοι βρίσκονταν μόνο στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

kathimerini.grΑρέσει σε %d bloggers: