Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Διαδίκτυο

Ομιλητές στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου στην Αθήνα εξέφρασαν την Τετάρτη την ανησυχία τους για την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας. Ωστόσο, ο φορέας που επιβλέπει τη λειτουργία του Internet προειδοποιεί ότι ένα λάθος στην ολοκλήρωση του πολυγλωσσικού συστήματος διευθύνσεων «θα κατακερματίσει το Διαδίκτυο μόνιμα».Από το 2005, οι διαδικτυακές διευθύνσεις είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και μη λατινικούς χαρακτήρες στο κυρίως τμήμα τους, όπως για παράδειγμα ελληνικά.gr. Ωστόσο, η τεχνολογία που θα επιτρέψει τη χρήση οποιουδήποτε αλφάβητου σε ολόκληρη τη διεύθυνση, ακόμα και στην κατάληξή της, παραμένει υπό ανάπτυξη και θα αρχίσει να δοκιμάζεται φέτος.

Η Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN), η αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ελέγχει τη βασική υποδομή του Internet, «αναμένει ότι οι τελικές δοκιμές και συζητήσεις θα ολοκληρωθούν το 2007» δήλωσε στο Φόρουμ ο Πολ Τάουνι, διευθύνων σύμβουλος της ICANN.

«Αυτό όμως δεν είναι ένα απλό έργο. Αν κάνουμε λάθος θα μπορούσαμε άνετα να διασπάσουμε το Internet μόνιμα» τόνισε.

Ο Πάτρικ Φάλστρομ, μηχανικός της Cisco Systems που συμμετέχει στο πρόγραμμα, συμφώνησε ότι το εγχείρημα βρίθει από δυσκολίες. «Έχουμε 6.000 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Πρέπει άραγε να καταχωρήσουμε τα ονόματα των χωρών -όπως της Ελλάδας- και στις 6.000;» διερωτήθηκε.

Ο Φάλστρομ προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση συστημάτων διαφορετικής γλώσσας από χώρα σε χώρα θα μπορούσε να καταστρέψει τη χρησιμότητα και τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Παγκόσμιου Ιστού. «Πιστεύω ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Αν όμως υπήρχε κατακερματισμός αυτό θα ήταν πολύ, πολύ άσχημο. Το αποτέλεσμα [της εισαγωγής μιας διεύθυνσης] θα εξαρτώνταν από τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι […] Θα σήμαινε ότι αν κάποιος μου έστελνε ένα email από την Ελλάδα, ίσως δεν θα μπορούσα καν να απαντήσω από τη Σουηδία».

Ειδικοί που μετείχαν στο φόρουμ προειδοποίησαν επίσης ότι η ανάμιξη διαφορετικών αλφαβήτων στις διαδικτυακές διευθύνσεις θα μπορούσε να διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες στη δημιουργία παραπλανητικών δικτυακών τόπων. Πέρυσι, για παράδειγμα, πολλοί χρήστες έπεσαν θύματα ενός δικτυακού τόπου που έμοιαζε με την υπηρεσία online πληρωμών Playpal.com, μόνο που το «a» στη διεύθυνση ήταν γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.

Στη συζήτηση για το ρόλο της γλώσσας στο Διαδίκτυο, εκπρόσωποι από την Αφρική και τη Γαλλία εξέφρασαν ανησυχία για την επικράτηση των αγγλικών.

«Πιστεύω ότι το ψηφιακό χάσμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το γλωσσικό χάσμα» δήλωσε ο Αντάμα Σαμασέκου, πρόεδρος της Αφρικανικής Ακαδημίας Γλωσσών. Τόνισε ότι το γλωσσικό αυτό χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική διακυβέρνηση του Διαδικτύου. «Αυτή η νέα κοινωνία αφήνει ανθρώπους απομονωμένους, περιθωριοποιημένους […] Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει φωνή, επειδή δεν μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες».

Η Ντιβίνα Φράου-Μέιγκς, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Μέσων στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ζήτησε τη «δημιουργία μιας κουλτούρας στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη δική του γλώσσα, και αυτό θα θεωρείται μέρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων του».

Αλλες εξελίξεις στην τρίτη ημέρα συνομιλιών στο Φόρουμ:

* Η οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες στο Διαδίκτυο IP Justice, καθώς και ο καθηγητής Στέφανο Ροντότα, πρώην επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Προστασίας Δεδομένων, ζήτησαν τη δημιουργία μιας «χάρτας των δικαιωμάτων στο Διαδίκτυo», η οποία θα μεταφέρει στον κυβερνοχώρο δικαιώματα που ισχύουν στον πραγματικό κόσμο

* O Φρεντ Τίπσον, ανώτατος σύμβουλος πολιτικής της Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία του ίσως θα επανεξετάσει τις επιχειρήσεις της στην Κίνα, λόγω της τακτικής του Πεκίνου να λογοκρίνει το Διαδίκτυο. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν η δίωξη των bloggers φτάνει σε ένα σημείο που το καθιστά απαράδεκτο για εμάς να δραστηριοποιούμαστε στη χώρα» είπε.

news.in.gr 

Advertisements


Αρέσει σε %d bloggers: