Τα βίντεο στο Ίντερνετ μειώνουν την τηλεθέαση

H έρευνα του BBC πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2.070 άτομα και αφορά τη σχέση μεταξύ τηλεόρασης και των βίντεο που παρακολουθούν στο Ίντερνετ. Ποσοστό 43% αυτών που παρακολουθούν βίντεο στον υπολογιστή ή στο κινητό τους τηλέφωνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα δήλωσαν ότι παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των χρηστών που παρακολουθούν βίντεο στο Ίντερνετ καθώς και του χρόνου παρακολούθησης τέτοιων βίντεο σε σχέση με το περασμένο έτος. Ωστόσο, αυτοί οι τηλεθεατές αποτελούν ακόμη μειονότητα, αφού μόνο 9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παρακολουθούν τέτοια βίντεο συστηματικά. Ένα 13% δήλωσαν ότι βλέπουν βίντεο στο Ίντερνετ περιστασιακά, ενώ ακόμη 10% δήλωσε ότι ενδεχομένως να ξεκινήσει να το κάνει το επόμενο έτος.

Δικτυακοί τόποι όπως το YouTube επιτρέπουν σε χρήστες να βρίσκουν και να μοιράζονται εύκολα και γρήγορα βίντεο μέσω του Ίντερνετ. Η Βρετανία και η Ευρώπη δεν σημειώνουν την αντίστοιχη ανάπτυξη των ΗΠΑ σε αυτό το επίπεδο, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα από εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους όπως το iTunes. Το BBC, το ITV και το Channel 4 στη Βρετανία θα ξεκινήσουν να διανέμουν τα προγράμματα τους μέσω Ίντερνετ από το τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του 2007.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσαν ότι παρακολουθούν τηλεόραση λιγότερες ώρες ως αποτέλεσμα της χρήσης των υπηρεσιών βίντεο που υπάρχουν στο Ίντερνετ. Οι νεαρότερες ηλικίες είναι αυτές στις οποίες η παρακολούθηση βίντεο στο Ίντερνετ έχει τη μεγαλύτερη απήχηση, αφού το ένα τρίτο των ερωτηθέντων με ηλικία 16-24 δήλωσαν ότι παρακολουθούν βίντεο περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Γνωστός Βρετανός κωμικός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε ότι το Ίντερνετ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τηλεόραση, ωστόσο οι τηλεοπτικές εταιρίες μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα από αυτό το γεγονός.

kathimerini.gr

Advertisements

  1. «το Ίντερνετ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τηλεόραση»
    Το μέλλον θα δείξει…

  2. Αν και πιστεύω πως αυτό κάποτε μπορεί να γίνει προς το παρόν δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την άποψη αυτή, όσον αφορά βέβαια την Ελλάδα μας αλλά και τς περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.


Αρέσει σε %d bloggers: